RJsson

Folk som knarkar selfies, vad är deras problem?
Samma personer, oftast kvinnor, som tar drösvis med selfies som de lägger ut på sina fb-sidor, där de försöker se snyggare ut på varje nytt kort, trots att de redan är hyfsat snygga, är också ofta samma personer som vill ha mycket gillningar på sina selfies och andra inlägg, men som sällan går in och gillar sina fb-vänners inlägg.
 
Jag kallar det narcissism eller att man är väldigt egocentrerad. Sociala medier förstärker egoistiska och narcissistiska beteenden, som började bli ett större problem redan i början av 2000-talet. Idag bryr sig folk inte om varandra på samma sätt som man gjorde så sent som på 90-talet. Många nöjer sig med att kommunicera via chattar och messenger, folk har tillochmed blivit för bekväma för att "orka" ringa till varandra, eller "orka" prata med människor öga mot öga. Sådant ökar ocksp problemen med social fobi.
 
När folk blir invanda med att allt ska vara lätt och smidigt, och att inte behöva anstränga sig eller vara social i "onödan", så blir folk också allt bekvämare och latare. Vissa säger att "värre kommer det att bli", men jag hoppas tvärtom på att trenden vänder, att det snart blir otrendigt att ständigt stirra ner i mobilen och att man börjar prata med varandra igen. Folk mår i längden inte bra av att vara isolerade i sina bubblor, eftersom människan i grunden är ett flockdjur, och vi människor behöver varandra.
 
Vi behöver se och höra varandra, lyssna på varandra och visa empati med människor som mår dåligt och känner sig utstötta. Idag lämnas människor som mår psykiskt dåligt av att inte ha sociala kontakter åt sitt öde. Man låter dem sitta och ruttna bort i sin ensamhet, även om man vet hur det är ställt med personen. Ett sådant samhälle är inget bra samhälle, och kommer på sikt att gå under.